Ets aquí
Inici > Noticies > MANIFEST 1ER DE MAIG FeSP-UGT DE CATALUNYA

MANIFEST 1ER DE MAIG FeSP-UGT DE CATALUNYA

Abans, ara i sempre per la defensa d’uns Serveis Públics de qualitat

Avui fa deu anys, com cada 1r. de maig, els sindicats ens manifestàvem pels carrers de Catalunya per l’ocupació de qualitat i la protecció social. Però encara no sabíem que érem a les portes de la pitjor dècada de retallades que han patit mai els serveis públics al nostre país. Primer va venir la retallada salarial del 5%, després van anar caient lentament tot un seguit d’altres mesures, sobretot a Catalunya, emparades per les institucions europees per contenir el dèficit. El pressupost de Salut, per exemple, va passar de 9.709 milions d’euros l’any 2010 a 8.220 milions d’euros l’any 2014. És a dir, 1.489 milions d’euros menys.

Són els anys del reprovat Boi Ruiz, de les privatitzacions, de l’euro per recepta, del creixement de la temporalitat i la precarietat. Recordem que la sanitat catalana va perdre entre 2010 i 2015 més de 2.000 professionals i més de 1.000 llits hospitalaris. Entre les retallades més dures, el robatori a totes les treballadores i treballadors públics de les pagues extres dels anys 2012, 2013 i 2014 que encara no hem recuperat del tot, malgrat els compromisos de l’administració. 

És evident que aquest 1r. de maig vivim una situació d’excepcionalitat. La Covid-19, una pandèmia que ha arribat a tots els racons del món, està posant al límit el nostre sistema de salut i ha posat en suspens pràcticament tota activitat laboral, amb un confinament que ja fa més de quaranta dies que s’allarga.Davant d’aquests moments difícils que ens ha tocat viure i abans de qualsevol altra valoració, volem agrair i valorar la professionalitat, el coratge i el compromís de totes i tots els treballadors dels serveis públics de Catalunya.

Un reconeixement especial a aquells treballadors del nostre sistema de salut que són i estan a primera línia, exposats a la malaltia des del primer moment i treballant jornades inacabables. Mai no els ho podrem agrair prou. També volem esmentar les treballadores i treballadors de l’educació, residències, dependència, discapacitat, neteja, cossos de seguretat i molts d’altres que, tal com hem denunciat en diverses ocasions, han treballat i treballen en moltes ocasions sense els equips de protecció individual que les empreses i l’administració els haurien d’haver facilitat. 

Som molt conscients que el moment ens apel·la a tots i totes i ens hi deixarem la pell, com ho hem fet abans i com ho farem sempre. Tanmateix i un cop superada aquesta crisi serà el moment de demanar moltes explicacions, serà el moment d’exigir la consolidació laboral de tots aquests professionals que ara aplaudim als balcons cada dia a les 8 del vespre. Serà el moment de recuperar llits d’hospital i integrar els professionals que necessita el nostre sistema de salut, el moment de consolidar llocs de treball al sistema educatiu. Serà el moment d’arribar a grans acords de país per construir els serveis públics que mereix la nostra ciutadania, amb un gran pacte nacional pels Serveis Públics.

 

Visca el Primer de Maig,  Visca la UGT i Visca Catalunya!

 

Comparteix:
Top